Halkların Eşitlik Partisi (DEM Parti) Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi sundu.
Milletvekili Öcalan’ın verdiği soru önergesinde, muhtarların memur statüsünde değerlendirilmemesi, emeklilik ve izin haklarındaki eksiklikler ile sosyal güvenlik primlerinin durumu ele alındı.
Önergede ayrıca, muhtarların yerel sorunları tespit edip ilgili kurumlara iletme yetkilerinin güçlendirilmesine yönelik yasal düzenleme ihtiyacı da vurgulandı.
ÖCALAN: GÜVENLİK VE ÖZLÜK HAKLARI BAKIMINDAN MEMUR STATÜSÜNDE DEĞİL
Muhtarlar kamu görevi yürütmelerine rağmen sosyal güvenlik ve özlük hakları bakımından memur statüsünde olmadığını belirten Öcalan, şunları kaydetti:
“Muhtarlar, halkın doğrudan seçtiği en yakın yerel temsilciler olmasına rağmen mevcut mevzuatta muhtarların görevleri çoğunlukla bildirim, belge düzenleme ve idari işlemlerle sınırlı kalmakta; köy ve mahallelerin altyapı, ulaşım, su, kanalizasyon, sosyal yardım, güvenlik, çevre, imar ve kamusal hizmet ihtiyaçlarını tanımlama, ilgili kurumlara bağlayıcı şekilde iletme ve çözüm sürecini takip etme yetkileri açık biçimde düzenlenmemektedir. Ayriyeten; muhtarlar kamu görevi yürütmelerine rağmen sosyal güvenlik ve özlük hakları bakımından memur statüsünde değil 4/b statüsünde değerlendirilmektedir. Böylelikle muhtarlara aylık ödenek ve sosyal güvenlik çerçevesi tanınmış olsa dahi yıllık izin, mazeret izni, doğum izni, hastalık izni, görev güvencesi, emeklilik hakları ve görev süresince sosyal hakların kapsamı konusunda açık, bütünlüklü ve uygulama birliği içeren bir düzenleme bulunmamaktadır.”
“MEMUR STATÜSÜNDE DEĞERLENDİRİLMEMELERİNİN GEREKÇESİ NEDİR?”
Bu bağlamda DEM Parti Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
"1. Muhtarların kamu görevi yürütmelerine rağmen memur statüsünde değerlendirilmemelerinin gerekçesi nedir? Bu sebeple ortaya çıkan sosyal güvenlik, izin, emeklilik ve görev güvencesi sorunlarının giderilmesine yönelik yürüttüğü güncel bir çalışma bulunmakta mıdır?
2. Muhtarların emeklilik koşullarının iyileştirilmesi, prim gün sayısı ve sigorta statüsünden kaynaklanan mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığınızın öngördüğü somut bir düzenleme var mıdır?
3. Muhtarların görev süreleri boyunca sosyal güvenlik primlerinin kamu tarafından karşılanması ve görev bitiminde hak kaybı yaşamamaları için Bakanlığınızca bir çalışma başlatılacak mıdır?
4. Muhtarların köy ve mahallelerdeki altyapı, ulaşım, su, kanalizasyon, sosyal yardım, güvenlik, çevre, imar ve kamusal hizmet sorunlarını resmi olarak tespit edip ilgili kurumlara iletebilmesine yönelik açık bir yetki düzenlemesi bulunmamasının gerekçesi nedir? Konuyla ilgili düzenleme yapılmasına dair Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?
5. Muhtarların yetki ve sorumluluklarının artırılmasına yönelik bir yasal düzenleme yapılması planlanmakta mıdır? Bu kapsamda muhtarların yerinden yönetim ilkesi ve halkın karar alma süreçlerini katılımının güçlendirecek şekilden yeniden yapılandırılmasına ilişkin Bakanlığınızın bir çalışması bulunmakta mıdır?"

0 Yorum